
Abuzuri în gimnastica ritmică românească
Foste sportive, care ani de zile au purtat povara tăcerii, au început să vorbească deschis despre experiențele traumatizante prin care au trecut de-a lungul timpului.
Această campanie este derulată și sustinuta de către Asociația Română pentru Apărarea Drepturilor Sportivilor – Europa Unită (ARADS -EU).
Respectivele mărturii scot la iveală un sistem care, în unele cazuri, se pare că a pus performanța deasupra sănătății mentale și fizice a sportivelor. Relatările lor vorbesc despre umilințe publice, insulte care erodau încrederea în sine și antrenamente împinse la extrem, toate sub pretextul succesului în competiții.
Aceste dezvăluiri vin să completeze relatările din presă ale altor sportive cum ar fi Irina Lalciu și Andra Rusu. Cazurile celor două au fost tratate în presă.
Aceste dezvăluiri vin să completeze relatările din presă ale altor sportive cum ar fi Irina Lalciu și Andra Rusu. Cazurile celor două au fost tratate în presă.
Un apel la schimbare, nu la conflict
Departe de a fi un act de război sau un demers conflictual, aceste mărturii vin ca un apel disperat pentru reformă și pentru construirea unui viitor mai bun în gimnastică, afirmă reprezentații ARADS-EU. Scopul nu este pedepsirea indivizilor, ci transformarea unui sistem care, pentru prea mult timp, a permis existența unor astfel de practici.



”Nu vrem să mai vedem alte generații de sportive care să treacă prin ce am trecut noi.
spune una dintre fostele gimnaste.
”Performanța nu trebuie să vină cu prețul sănătății mintale și fizice.



Viitorul gimnasticii ritmice
Pentru ca gimnastica ritmică din România să poată renaște într-un mod sănătos, este nevoie de implicarea tuturor actorilor din acest domeniu: antrenori, oficiali, societate civila, susținători și nu in ultimul rând- sportive. Dialogul deschis, transparența, adoptarea unor reguli stricte împotriva abuzurilor și investiția în pregătirea psihologică a antrenorilor ar putea fi pași cruciali spre această schimbare.
Este momentul ca lumea sportului să ia o poziție fermă și să se asigure că gimnastele de astăzi și de mâine se antrenează într-un mediu sigur, sănătos și respectuos. Căci succesul adevărat nu se măsoară doar în medalii, ci și în viețile armonioase ale sportivilor care ajung pe podium
Începând cu octombrie 2024, au fost derulate următoarele demersuri si sesizări către forurile competente:
- sesizări ANS
- sesizări COSR
- Sesizare GEF
- Purtare discuții cu GEF în sistem videoconferință
- Petiție către COSR semnată de către 35 de părinți
- Sesizare Consiliul Național de Combatere a Discriminării.