Skip to main content

Emisiune Check Media, B1TV în direct, 2 martie 2025

Problemele sportului pe masa guvernului.
Trebuie să devenim un stat civilizat, educat. Suntem în urmă cu 17 ani în ceea ce privește reglementările de safeguarding în România.

Invitati emisiune:

  • Stefan Palarie, Senator de Bucuresti, Comisia de Abuzuri
  • Lavinia Pavel – Analist sportiv
  • Cristian Jura – Presedinte TRAS
  • Bobby Paunescu – Regizor/ Prim-vicepresedinte UGIR
  • Marco Katz – Director Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania

Temele emisiunii:

  • Abuzuri in sport: gimnastica ritmica
  • Safeguarding in Sport
  • Discriminare in Sport
  • Institutii responsabil de management Abuzuri in Romania

Ștefan Pălărie, senator, Comisia de Abuzuri:

Sunt senator de București și tocmai pentru că este o circumscripție foarte mare și tocmai am nenumărate audiențe. Vin cetățeni cu tot felul de probleme.

Recunosc că, fiind senator în Comisia de Învățământ, au fost foarte multe spețe pe zona de învățământ, dar și pe zona de muncă în mandatul trecut. Și am intrat de multe ori, intim, în contact cu suferințele oamenilor. Uneori într-adevăr e o chestiune de lege nedreaptă și atunci nu poți să faci decât să pui mâna pe pix și să vezi unde anume legea a fost tăiată prost și atunci trebuie remediată prin amendamente. Dar, de foarte multe ori, ai o lege bună care mai departe nu e aplicată. Și acolo, mai ales în locurile în care ajunge cumva să se osifice un fel de management pe care pare că nu-l mai poate scoate nimeni de acolo, lucrurile începe să denatureze, lucrurile începe să fie mușamalizate în cazul unor abuzuri, lucrurile începe să nu mai funcționeze. Eu, când am auzit că există o astfel de asociație înființată, că am urmărit pe telefon parțial prima oră emisiunea

dumneavoastră, m-am bucurat. Înseamnă că, de fapt, oamenii care suferă, e bine să se adune, să se coaguleze și să-și mențină sau să se protejeze reciproc, creând de fapt o voce mai puternică. Și acum ajungem la ceea ce ar trebui să fie făcut în absolut orice privință. Că vorbim despre asociațiile pentru drepturile pacienților în sistemul sanitar, că vorbim despre drepturile asociațiilor de părinți în relație cu școală, oriunde e important să existe aceste voci organizate, coagulate. De multe ori am apreciat inclusiv când au venit cu propuneri de modificări legislative foarte, foarte pertinente. Inclusiv scrise cu avocați, cu juriști care știau exact ce lege trebuie amendată și unde. Revenind acum la ceea ce am urmărit și la emisiunea dumneavoastră și înțeleg că este un ocean de

mărturisiri, cu foarte multe persoane implicate, inclusiv niște sportive cu performanțe de cel mai înalt nivel, care spun „am ajuns aici, dar când mă uit în urmă pe cum am ajuns aici, am traume, am probleme de, pur și simplu poate inclusiv de coșmaruri, am ajuns aici și poate că aș fi putut să ajung, ca om, tot aici, fără să fi trecut prin toate acele abuzuri”. Iar aici am auzit foarte mult discuția această care mie îmi pare esențială, diferența între autoritate și putere exercitată abuziv. Acolo e o chestiune în care mi se pare că organele statului trebuie să fie mult mai vigilente. Pentru că, mai ales în anumite domenii, și sportul este unul dintre aceste domenii, pare atunci că performanța, atunci când există o medalie sau cineva a obținut-o, are un cec în alb și poate să facă orice cu sportivii, sau atenție, de foarte multe ori cu minorii care sunt înscriși în acel sport.

Chestiunea asta trebuie privită cu mult mai multă finețe și sigur, noi la Comisia de petiții și abuzuri, chiar încurajez, oricine simte că există o problemă de genul acesta să se ne trimită către Comisia din Parlament și noi o analizăm de fiecare dată. Deci, dacă noi putem să facem ceva din Parlament pentru îmbunătățirea legii cu siguranță, da.

Altminteri, de foarte multe ori, ca senator, am scris interpelări, am pus întrebări, am scris scrisori către autoritățile statului și mi-e ciudă că, uneori, autoritățile statului se mișcă tot când văd că un senator se interesează de un subiect.

Lăsați un comentariu